Leeft een eendagsvlieg echt maar één dag?

Een band met slechts één hit en een woord dat maar heel even een buzzwoord blijkt te zijn: we noemen het eendagsvliegen, genoemd naar de welbekende vlieg die slechts één dag zou bestaan en wiens leven dus maar van korte duur is. Maar is dat eigenlijk wel zo? Leeft een eendagsvlieg écht maar één dag? Of is het meer bij wijze van spreken?

Wat is een eendagsvlieg?

Overal om ons heen zijn er kleine vliegjes. We kennen fruitvliegjes die in de zomer vaak te vinden zijn rondom de fruitschaal, rouwvliegjes die vooral rondom kamerplanten vliegen en kleine vliegjes buiten. Vaak denken we dat dit de welbekende eendagsvliegen zijn, maar dit is niet het geval. Deze vliegjes leven namelijk langer dan één dag. Die vervelende fruitvliegjes kunnen bijvoorbeeld wel enkele weken blijven leven. Feit is wel dat vliegen over het algemeen geen lang leven hebben. De meest bekende vlieg, de Musca domestica, kan, als het lot hem gunstig gezind is, wel enkele maanden oud worden, maar dat doen de meeste vliegen hem niet na.

De eendagsvlieg die we bedoelen is een haft: een ‘primitief’ insect dat in rap tempo van larve ontwikkelt tot vlieg en vervolgens sterft. Er zijn verschillende soorten haften, maar ze hebben met elkaar gemeen dat ze maar kort leven. In Nederland hebben we maar liefst 62 verschillende soorten haften geïdentificeerd, maar wereldwijd zijn er wel 2000 verschillende soorten.

De levenscyclus van een eendagsvlieg

Het grootste deel van hun leven spenderen ze in het water als nimf. Nadat ze van nimf tot vlieg zijn getransformeerd, begint de aftakeling. Ze beschikken namelijk niet over een mond en kunnen zich dus niet voeden. In dit stadium van de ontwikkeling is alle aandacht gericht op de reproductie. Na het voortplanten, sterven de haften al snel, meestal binnen enkele uren tot dagen.

Feit of fabel: Leeft een eendagsvlieg echt maar één dag?

Fabel: een eendagsvlieg leeft in principe langer dan één dag, maar als je alleen kijkt naar zijn leven als vlieg klopt de bewering wel. Omdat de haft het grootste deel van zijn leven als nimf doorbrengt in het water, en dit stadium maanden tot wel jaren kan duren, is de totale levensduur van de haft zeker langer dan een dag. Echter, als vlieg leeft hij doorgaans niet langer dan enkele uren tot dagen.


Bronnen:

  • https://www.eis-nederland.nl/werkgroepen/macrofauna/haften

  • https://www.ivn.nl/afdeling/gooi-en-omstreken/haften-eendagsvliegen/

  • https://entnemdept.ufl.edu/creatures/urban/flies/house_fly.HTM

Volgende
Volgende

Kun je echt de zee horen in een schelp?