Kun je echt de zee horen in een schelp?

Al generaties lang wordt kinderen verteld dat als ze een schelp tegen hun oor houden en heel stil zijn, dat ze de zee kunnen horen ruizen in de zeeschelp. Wie heeft er niet met een schelp aan zijn oor op het strand gestaan? Maar is dit waar of gewoon een fabeltje? Kun je echt de zee horen in een schelp?

Als je een schelp tegen je oor houdt, hoor je een uniek ruisend geluid dat doet denken aan het geluid van golven die komen en gaan. Het is dus niet zo gek dat mensen denken dat je de zee kunt horen in een schelp. Het is echter niet de zee die je hoort in de schelp. Maar wat is het dan wel?

Vanwege de unieke vorm van de zeeschelp die voor dit experiment het meest wordt gebruikt, de hoornschelp van de Strombidae zeeslak, worden diverse geluiden uit de omgeving vervormd en versterkt. Het geluid wordt als het ware opgevangen in de schelp en vervolgens teruggekaatst. Dit zorgt voor het typerende ruisende geluid. Afhankelijk van de vorm en de grootte van de schelp kan dit geluid variëren.

Wat je dus werkelijk hoort in de schelp die je aan je oor houdt, is het geluid van je directe omgeving. De wind die waait, het gepraat van mensen, het geluid van de regen, geluiden van verkeer: al deze geluiden worden door de schelp opgevangen en vervormd door de grootte en de vorm. Je kunt dit effect nabootsen met een papieren bekertje of een glas, al zal het effect wel iets anders zijn.

Feit of Fabel: kun je de zee horen in een schelp?

Fabel. Het geluid dat je hoort als je een zeeschelp tegen je oor houdt is niet het geluid van de zee. Het is ook niet het geluid van bloed dat je hoort stromen in je oor. Het is simpelweg het geluid van de omgeving dat in de schelp, door de unieke vorm en structuur, wordt weerkaatst en wordt vervormd.


Bronnen:

  • https://www.livescience.com/33041-why-do-seashells-sound-like-the-ocean.html

  • https://en.wikipedia.org/wiki/Seashell_resonance

Vorige
Vorige

Leeft een eendagsvlieg echt maar één dag?