Zijn eeneiige tweelingen echt identiek?

Tweelingen: het blijft een bron van fascinatie, vooral van mensen die zelf geen tweelingbroer of -zus hebben. Want hoe voelt dat eigenlijk, tweeling zijn? En hoe erg lijk je eigenlijk écht op elkaar als tweeling? Dit zijn vragen waar veel mensen nieuwsgierig naar zijn. Daarom vragen wij van Feit of Fabel ons af: zijn eeneiige tweelingen eigenlijk écht identiek?

Verschillende soorten tweelingen

Er zijn verschillende soorten tweelingen en het is belangrijk hier onderscheid in te maken, omdat het ene type lang niet zoveel op elkaar lijkt dan het andere type. Daarom leggen we eerst het verschil uit tussen twee-eiige tweelingen en eeneiige tweelingen.

Twee-eiige tweelingen

Twee-eiige tweelingen zijn geboren uit twee afzonderlijke eitjes die door verschillende spermacellen zijn bevrucht. Dit wordt ook wel een dizygote tweeling genoemd. Er groeien twee baby’s tegelijkertijd in de buik, maar genetisch gezien zijn ze net zo verwant aan elkaar als elke andere broer en zus. Dit betekent niet dat ze niet op elkaar kunnen lijken, maar identiek zijn ze zeker niet.

Eeneiige tweelingen

Een eeneiige tweeling, of monozygote tweeling, ontstaat uit een enkele bevruchte eicel door één zaadcel. In plaats van dat de cel zich ontwikkelt tot één embryo, ontstaan er twee aparte embryo’s die samen in de buik groeien. Een eeneiige tweeling is hierdoor altijd van hetzelfde geslacht en genetisch hetzelfde.

Is een eeneiige tweeling écht identiek?

Een twee-eiige tweeling is dus niet identiek. Maar hoe zit dit met een eeneiige tweeling? Een eeneiige tweeling wordt ook wel een identieke tweeling genoemd. Maar klopt dit wel? In principe wel. Een eeneiige tweeling deelt namelijk op het moment van de eerste celdelingen dezelfde genetische informatie en zou in principe identiek moeten zijn.

Toch kunnen er al in de buik kleine verschillen ontstaan. Dit komt doordat er tijdens de ontwikkeling genetische mutaties kunnen ontstaan die niet bij allebei de baby’s gelijk zijn. Doorgaans heeft dit nauwelijks of helemaal geen effect en lijken de kinderen compleet identiek te zijn. Ook kan het gebeuren dat één van de twee kinderen als embryo minder voeding of ruimte heeft en hierdoor kleiner is bij de geboorte. Of één van de twee kinderen kan tijdens de ontwikkeling een afwijking krijgen die het andere kind niet heeft. Dit kan allemaal resulteren in onderlinge verschillen.

Na de geboorte en tijdens het leven kunnen er wel degelijk verschillen ontstaan tussen twee kinderen van een identieke tweeling. Omgevingsfactoren spelen namelijk ook een grote rol in de ontwikkeling. De opvoeding, omgeving, familie, voeding, sport, verzorging: het kan allemaal bijdragen aan individuele verschillen tussen de twee kinderen. Uit steeds meer onderzoeken blijkt dan ook dat ‘identieke’ tweelingen eigenlijk helemaal niet zo identiek zijn.

Feit of fabel: Is een eeneiige tweeling echt identiek?

Fabel: een eeneiige tweeling zal altijd bestaan uit twee individuen die in meer of mindere mate van elkaar verschillen. Alhoewel ze in de buik beginnen als twee genetisch gelijke embryo’s, kunnen allerlei factoren tijdens de ontwikkeling in de buik en het opgroeien bijdragen aan individuele verschillen.


Bronnen:

  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Eeneiige_tweeling

  • https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33414551/

  • https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/16009939/

  • https://amazingerasmusmc.nl/biomedisch/honderden-verschillen-in-het-dna-van-eeneiige-tweelingen-gevonden/